Добърско във война с църквата за уникален храм

Добърско във война с църквата за уникален храм | StandartNews.com

Благоевград. Неврокопска митрополия може скоро да сложи ръка върху уникалния храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско.

Ръководството на епархията води дело с искане да стопанисва недвижимия имот. Настоява се културното министерство да предаде владението на църквата на митрополията на базата на нотариален акт от 2003 г.

„Искаме помощ от държавата, от медиите, от всички. Този храм, който тази година ще чества своята 400-годишнина, е паметник на културата с национално значение и е публична държавна собственост. Ние се борим да стане и защитен обект на ЮНЕСКО, а митрополията иска да го превърне в действащ храм. Това е недопустимо, ще се съсипят иконописите, ако вътре влизат много хора и се палят свещи. Църквата е малка, тясна и ниска", заяви кметът на Добърско Никола Найденов. Тя е известна с изрисувания Исус Христос в космическа ракета, допълни управникът.

Неврокопският митрополит Серафим обаче е категоричен, че мястото на всеки храм е в лоното на Българската православна църква. Затова митрополията завела съдебно дело в съда в Разлог за собствеността на светата обител в разложкото село. Не смята, че е проблем храмът да е действащ и в него да се служи.

„Това е предназначението на всяка църква. Свещи ще се палят отвън, за да не повредят иконописите. В момента също влизат групи туристи, които с раниците си увреждат стенописите. Няколко души искат да се запази статуквото и настройват миряните срещу нас", твърди Серафим.

Според него няма точна отчетност за приходите в храма. „Знае се цената на билетите за вход. Всичко се отчита до стотинка. Църквата е под шапката на Националния исторически музей и средствата се превеждат в София", опонира селският управник. Последната дума по спора ще има съдът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай