Дискутират изучаването на религия в първи клас

Дискутират изучаването на религия в първи клас | StandartNews.com

В Петрич тече разяснителна кампания относно религиозното образование на децата. Подробности разкриха на среща с представители на медиите кметът Димитър Бръчков, Архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Ангел Кочев и богословът Таня Димитрова. От новата учебна година в общината пилотно ще се тръгне с въвеждането на този предмет в предучилищна група и първи клас.

„Нека бъде ясно, че този предмет е по избор на родителите, само с тяхно съгласие децата ще го изучават. С тази цел на първите родителски срещи ще присъстват богослови, които да разясняват начина, по който ще се преподава", каза Бръчков. Общината има за цел да помогне на родителите да вземат подготвени решението за своите деца и на директорите на училища за организационияца за въвеждането на религиозното обучение.

Богословът Таня Димитрова смята, че родителите не би трябвало да имат никакви притеснения, защото учебниците и помагалата са изготвени по достъпен начин и се залага на игровия подход при овладяването на новите знания. Няма никакви крайности. Най-важното, над което се работи, е възможността децата да могат да изградят истинска ценностна система благодарение на добродетелите, които възпитава християнството. Църквата ни е съхранила като нация в трудни времена, подчерта отец Ангел. „Изучаването на предмет „Религия" е един от начините обществото да се противопостави на сектите и хората да бъдат обединени, както по време на молитва в храма", допълни свещеникът.

Обучението по религия ще помогне и за намаляване на агресията сред подрастващите, защото възпитава толерантност и уважение в отношенията. Трима богослови до момента са подали документи в общината, за да преподават предмета „Религия"при сформирането на групи ученици от новата учебна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай