Дискутираха „За” и „Против” референдума за електронното гласуване

Дискутираха „За” и „Против” референдума за електронното гласуване | StandartNews.com

Трябва да упражним правото си и да си дадем още един шанс за упражняване на вота, твърдят благоевградчани

Експерти разясниха плюсовете и минусите на електронното грасуване пред благоевградчани в сряда вечерта. Дискусията се проведе в Червената зала на Американския университет и провокира участниците към горещи дебати по казуса. Събитието се организира от Асоциация „Прозрачност без граници".

На 25 октомври българските граждани в страната и чужбина ще имат възможност да участват в национален референдум с въпрос "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Допитването ще се проведе успоредно с изборите за местни органи на властта, но засега остава на заден план като внимание в общественото пространство. „Много са аргументите „За" електронното гласуване по интернет. Най-сериозният е, че нашите сънародници в чужбина ще могат да дадат своя вот по интернет. Става въпрос за над 1,5 милиона души. Много от тях не могат и не искат да изминават огпомни разстояния и да се редят на опашки, за да гласуват с бюлетини. Ще бъде голямо улеснение и за хората с увреждания. Ще се намали относителният дял на грешките в хартиените протоколи, на невалидните бюлетини", каза д-р Георги Методиев, който е преподавател в Софийския университет. Той увери, че електронното гласуване е лесно и българите извършват все повече дейности онлайн. То не заменя традиционното гасуване с хартиени бюлетини, просто е още един начн това да се случи.

Методиев смята, че съществуват възможности да се гарантира сигурността при електронното гласуване, което може да намали дела на купения и контролирания вот. С това гласуване ще се намали времето за преброяването на хартиените бюлетини, за изцисляване и оповестяване на резултатите. Ограничава възможностите за човешки грешки при преброяването на голям брой бюлетини, води до по-ниски разходи за администриране на изборния процес. Осигурява и по-голямо гражданско участие при вземането на решения. „Има и аргументи срещу електронното гласуване,защото то работи най-ефективно в държави с цялостно иградена система на електронно управление. Към настоящия момент липсва конкретно законодателно решение, липсва техническа инфраструктура, а закупуването на сървъри изисква първоначални инвестиции на висока стойност. То предполага експертиза в областта на интернет технологиите и е неразбираемо за доста хора. Този вот е несигурен, за избирателите остават съмненията, че някой може да подмени вота им, че не се гарантира тайната на вота", каза още д-р Методиев. Той подчерта, че гласуването неконтролирана среда може да се използва като средство за увеличаване на натиска върху определени граждани или да има контролиран вот.

Все още се разработват криптографски технологии, които позволяват верифициране на резултатите на индивидуално ниво, но при запазване на тайната на вота. "Нашата цел е да предизвикаме общественото внимание, да научат българите, че ще има и референдум, а не само местни избори на 25 октомври. За да може всеки да направи своя информиран избор и да бъдем по-активни", сподели д-р Линка Тонева от Асоциация „Прозрачност без граници". Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че за всеки избирател трябва да е кауза да се възползва от тази форма на пряката демокрация – референдума. „Длъжни сме да гласуваме и да дадем гласа си дали да има електронно гласуване, за да е валиден този референдум. Допитването до народа е висша форма на демокрацията. Ако няма активност, то управляващите съвсем ще забравят да ни питат в бъдеще за зруги важни въпроси. Необходимо е да покажем гражданска позиция и гражданска активност", категорични бяха присъстващите на дискусията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай