Димитровден в църквата на Асен и Петър

Димитровден в църквата на Асен и Петър  | StandartNews.com

Великотърновският митрополит ще отслужи молебен пред храма, където е обявена Втората българска държава

На Димитровден жителите и гостите на Велико Търново ще могат да посетят църквата "Св. Димитър Солунски", където преди 830 г. е обявено въстанието на Асен и Петър. От 22 октомври до 8 ноември тя е отворена всеки ден. Храмът е централно място за националните чествания по повод възстановяването на Българската държава. Тук през 1185 г. братята обявяват въстанието против византийското робство. На същото място е възстановена патриаршията, а България е обявена за независима държава. Под свода на храма архиепископ Васили е интронизиран за патриарх, а Петър - коронясан за цар. Запазените останки са от два стенописни слоя. По-ранният се отнася към периода, когато Търновград е бил столица. Запазени са изображенията на шестима църковни отци, автори на литургични текстове. Учените са успели да идентифицират образа на св. Кирил Александрийски. Във втория регистър е изобразена процесия на ангели дякони с рипиди в ръце, част от сцената "Божествена литургия".

За Димитровден тържествата започват от 9,00 часа с празнична Света Литургия в храм "Св. Успение Богородично". От 11,00 ч ще бъде направено литийно шествие с иконата на св. Димитър от "Успение Богородично" до църква музей "Св. Димитър Солунски". В 11,15 Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благодарствен молебен, ще бъде осветен и курбан за здраве за Деня на строителя. Пред храм "Св. Димитър Солунски" ще има фолклорна програма. В 14,00 ч е началото на Международна научна конференция по медиевистика в музей "Възраждане и Учредително събрание". От 20,00 ч - спектакълът "Царевград Търнов - звук и светлина" на пл. "Цар Асен I".

Патриархът събира учени от 10 страни

Научна конференция, посветена на Второто българско царство и възобновяването на Българската патриаршия, ще се проведе във Велико Търново. "Царевград Търнов, Второто българско царство и средновековният свят" ще събере учени от близо 10 страни. Между 26 и 28 октомври в институт "Конфуций" към Великотърновския университет те ще представят доклади, посветени на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър и 780-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Участниците в конференцията ще бъдат приветствани от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е патрон на събитието. Подобна конференция не е организирана през последните 30 г., уверяват организаторите от община Велико Търново и университета "Св. св. Кирил и Методий". Предстои и публикуването на сборник, в който ще бъдат включени всички доклади от конференцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай