Димчо Михалевски и Яшар Шабан - почетни граждани на Кърджали

Кърджали единодушно гласува да бъдат удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Кърджали" екс зам. -министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски и великият депутат Яшар Шабан

Димчо Михалевски и  Яшар Шабан - почетни граждани на Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. С поднасяне на венци и цвета пред паметника на освободителя на Кърджали ген. Васил Делов започва празника на града. Единодушно на тържествената сесия местният парламент гласува да бъдат удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Кърджали" екс зам. -министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски и великият депутат Яшар Шабан.

Двамата общественици Михалевски и Шабан са познати на кърджалийци с гражданската си позиция и отдаденост на каузи в полза на Кърджали. Димчо Михалевски е зам.-кмет на Кърджали от 2000 до 2003 г., координатор на отдел „Регионална политика" във Висшия съвет на БСП, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството по време на управлението на Тройната коалиция. Той беше народен представител от листата на Коалиция за България в 41-вото и 42-рото Народно събрание. „ За Димчо Кърджали беше кауза. Благодаря и на онези кърджалийци, които не са в тази зала, но написаха в интернет от Истанбул до Мадрид, Ню Йорк заслужено „Достоен"!, каза при получаване на отличието Наталия, съпруга на Димчо Михалевски.

Яшар Шабан е един от основателите на ДПС в Кърджалийска област през 1990 г. Депутат в седмото Велико народно събрание (1990-1991). Заместник-кмет на Кърджали (1991–1995). Заместник-председател на Националния съвет на ДПС. Член на управителния съвет на института „Отворено общество" и на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия. На 19 юни 2008 г. по предложение на Гиньо Ганев е избран от Народното събрание за заместник-омбудсман на България и изпълнява тази функция до 21 януари 2011 г.

„Нека в деня на нашия празник да не таим безверие, апатия, страх или егоистично самолюбие в сърцата си. Човешкият живот не е толкова дълъг, че да го изпълваме със спомени за огорчение и мрачни перспективи. Защото в същото време човешкият живот е достатъчно дълъг, за да градим дом, да посадим дърво, да дарим любов, отгледаме дете, избършем сълза и си останем хора, достойни за миналото си и живеещи с мисъл за тези след нас. Дълбок поклон пред подвига и саможертвата на героите, донесли ни свободата на Кърджали и Източните Родопи. Честит празник и на многая лета! Да живее България!", каза в приветственото си слово пред Паметника на осбодителите кметът на Кърджали Хасан Азис. В общоградското тържество участваха народни представители от региона, кметове на побратимени общини от Гърция и Турция, партийни лидери, общественици, граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай