Децата от Неделното училище в Кърджали с послание за Рождеството

Децата от Неделното училище в Кърджали с послание за Рождеството | StandartNews.com

Кърджали. Децата от Неделното училище по вероучение към храм "Св.Йоан Предтеча" отново ще изпратят послание за Рождество Христово към връстниците си по света. Повече от месец те се готвят за този момент, вече са научили за раждането и живота на Спасителя, за красотата на света и християнските добродетели, разказа отец Николай Величков. Свещеникът припомни, че на първи ноември т.г. Пловдивският митрополит Николай освети и благослови новоизграденото към храма Неделното училище, където се обучават близо 70 деца. "Неделните занимания отварят очите на най-малките за доброто, научават ги на вяра, надежда и любов, показват им пътя на духовното израстване и смисъла на живота – да бъде полезен за околните", обясни отецът.

Той разказа, че преди Рождество Христово лекар онголог от София дарил на църквата „Св.Йоан Предтеча" икона на Божията майка „Всецарица". „Поръчал на иконописец да я прерисува от оригинала от манастира Ватопед в Света Гора. Вярва се, че икона "Св.Богородица Всецарица" помага за лекуване от онкологични заболявания, обясни свещеникът. Професор д-р Иван Гаврилов, началник на отделение към специализираната онкологичната клиника в София, посещавал вече няколко пъти храм "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. Пожелал да се запознае на място и с дейността на Неделното училище. Досега е направил още две дарения -икона на Иисус Христос с трънения венец и икона на Николай Чудотворец.

Професорът намирал духовно удовлетворение да дарява и търсел упование именно в този чудотворен образ на Божията майка, който приема молитвените въздишки на множество хора, поразени от коварната болест.

„Иконите стават чудотворни не заради скъпите бои и златните орнаменти, а защото някой плаче пред тях горещо, някой се моли и чудото става", обясни отецът. Той пожела Бог да дари със здраве лекаря, а на молещите се пред този прекрасен образ изцеление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай