Дете бере душа, яло мухоморка (ОБЗОР)

Дете бере душа, яло мухоморка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пловдив. 9-годишно дете е с опасност за живота, след като яло отровни гъби. Момчето е докарано в тежко състояние късно вечерта във вторник в Клиниката по токсикология в Пловдив. Заедно с него, но с по-лека интоксикация е постъпила и майка му. По всяка вероятност семейството е яло зелена или бяла мухоморка, коментираха от лечебницата. Докторите съобщиха още, че през последните две седмици от натравяне с гъби са починали петима пациенти, като трима от тях са от Велинград, Смолян и Хасково и не са били докарани в единствената за Южна България специализирана клиника. Вчера сутринта е приет мъж от Граф Игнатиево също с фалоидна гъбна интоксикация. В момента още четирима болни, трима от които в критично състояние, лежат в специализираното здравно звено на УМБАЛ "Св. Георги". Лекарите обясняват, че отделението тази година е препълнено от пациенти, яли отровни гъби. През лятото в клиниката се лекували и сирийски бежанци, които са събирали и яли растения от гората.

Възрастна жена пък почина от отравяне с гъби в хасковската болница. 81-годишната Станка Тонева издъхнала във вторник, след като четири дни лекарите от МБАЛ Хасково се борили за живота й.

Съпругът й Тоньо също е приет в болницата заедно с жена си на 11 октомври в тежко състояние. Той обаче е стабилизиран и преместен в Пловдив. Двамата съпрузи, които са от Харманли, набрали гъбите от дворчето на къщата си. Сготвили ги, хапнали и до вечерта се почувствали зле. Въпреки че дядото бил стар гъбар и познавач, той е брал растенията убийци. Все повече отровните мутират и заприличват на ядливи, предупредиха гъбари от града.

Натровената възрастна двойка от Харманли не е изпратена веднага към токсикологията в Пловдив, защото там в края на миналата седмица било препълнено с отровени с гъби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай