Десетокласник представи в 12 слайда идеите си за ЕС

Десетокласник представи в 12 слайда идеите си за ЕС | StandartNews.com

Васко е единственият от Варна, спечелил конкурса на евродепутата Мария Габриел

Десетокласникът Васил Георгиев е единственият ученик, който представи престижно Варна в конкурса за мултимедийна презентация на тема "Помощта на ЕС за развитие - моят поглед, моите идеи", обявен от евродепутата и зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП Мария Габриел.

Тийнейджърът е разработил идеите си в 12 слайда – сам, без родителска и учителска помощ. Сред над 200 участници в надпреварата той е сред 20-ината от цялата страна, наградени в събота с грамота от Мария Габриел и посещение на ЕП в Брюксел. Заедно с това отсега получава шанса след завършване на средното си образование да бъде приет без кандидатстудентски изпит в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград. Васко е посочил начините за най-ефективна подкрепа на ЕС за развиващите се страни, например в Африка, където трябва да се тръгне от по-добро образование и издигане на престижа на професията учител.

Момчето е възпитаник на елитната МГ „Д-р Петър Берон" във Варна, от четири години учи китайски език и тренира волейбол. Най-много чете за политическия живот в света, Европа и у нас. И за разлика от повечето си връстници, мечтае да стане политик, като добрият пример в това отношение за него е германският канцлер Ангела Меркел. Да участва в конкурса на Мария Габриел го светнала баба му Маринка, която следи в нета всички новини от Брюксел и у нас.

"Като навърша пълнолетие след две години Варна ще бъде европейска младежка столица и затова с нетърпение очаквам 2017 г.", казва Васко, който е фен на кмета на града Иван Портних и усилията му да промени визията на морската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай