Десетки жители и гости на Благоевград с книга в ръка

Десетки жители и гости на Благоевград с книга в ръка | StandartNews.com

Благоевград. Десетки жители и гости на Благоевград се включиха в кампанията на общината "Чети - замени". Тя е част от националната инициатива „Чети с мен, доведи приятел" и се организира под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Площад „Георги Измирлиев" се превърна в открита библиотека, в която любителите на книгата можеха да намерят любимите си заглавия. Директорът на дирекция „Хуманитарни дейности" Христина Шопова и малката Дария отвориха първата от 15-те къщички, разположени на възлови места в града. Те са еднакви, но всяка носи отличително име, свързано с мястото, където се намира. Инициативата бе подкрепена и от книжарници „Приятели", които дариха първите 100 книги за оборудване на къщичките.

Целта е да се насърчи четенето и от малки, и от големи. Всеки може да вземе книга от поставените в града къщички, да я замени със своя и след това да я върне. „От книгата тръгва всичко и трябва да я обичаме, каза Христина Шопова. Програмата продължи с четене на откъси от приказки, разкази, стихотворения, написани от децата в кръжока по литература към Център по изкуствата.

Актьорите от Общински куклен театър зарадваха децата с фрагмент от новата си постановка „Телефон 112". В празничната програма се включиха Център по изкуствата, Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци", Обединен детски комплекс, Регионална библиотека „Димитър Талев", деца от Студиото по поп и джаз пеене „Dream", ученици. Организаторите провериха и знанията на присъстващите с викторина „Познай цитата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай