Делото срещу кмета на Исперих започва отначало

Делото срещу кмета на Исперих започва отначало | StandartNews.com

Процесуални нарушения връщат съдебното дирене в изходната му точка

Исперих. Апелативния съд във Варна отмени условната присъда на кмета на Исперих Бейсим Басри и върна делото в Разград за ново разглеждане.

Съдебното преследване срещу Басри започна през 2012 година, когато градоначалникът бе заловен по време на бракониерски лов да стреля по горската стража в гората на правителствения резерват „Воден" край Исперих. Прокуратурата повдигна две обвинения срещу кмета – за опит за убийство на горски стражар и заплашване, с което е искал да попречи на държавните охранители да изпълняват служебните си задължения..

Разградският окръжен съд оправда Басри по първото обвинение, а опита му за сплашване бе наказан с условна присъда от три години. И прокуратурата, и адвокатите на градоначалника обжалваха решението, подписано с две особени мнения от съдийския състав. Обвинителите настояваха Басри да бъде осъден и за двете деяния, а защитата му искаше той да бъде напълно оправдан.

Нарушения в процесуалните правила налагат делото да започне отначало, решиха апелативните съдии след проверка на съдебната преписка. Процесът се връща в окръжния съд в Разград, за да бъде гледан от друг съдийски състав, постанови апелативната магистратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай