Дебнат гръцки фирми под лупа в Пиринско

Дебнат гръцки фирми под лупа в Пиринско | StandartNews.com

Засилени проверки се извършват на фирмите в Пиринския край, които са собственост на гръцки граждани. Акцията е по сигнал на наши бизнесмени, които алармират за нелоялна конкуренция на гръцки дружества в региона. Те настояват и за приемането на по-твърди законодателни мерки, с които да се наказват по-строго некоректни предприятия, собственост на гърци.

Най-често става въпрос за нарушения на фирми в шивашката индустрия. Дружествата се инспектират за всичко – имат ли трудови договори работниците, полагат ли извънреден труд и заплатен ли им е, трудят ли се в почивни и празнични дни срещу съответното по-високо възнаграждение. Проверява се собствениците дали плащат не само заплати, но и осигуровки, и данъци. „Трудови инспектори осъществяват непрекъснат мониторинг на рисковите фирми. Става въпрос за предприятия, които имат проблеми с изплащането на месечни възнаграждения на своите работници или пък нарушават трудовото законодателство", разкри шефът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин.

Почти всички дружества, които са на прицела на ОИТ, са в строителния и шивашкия бизнес. Много внимателно следим и фирмите, които са собственост на гръцки граждани. В последните години доста от тях закриха фирмите си, без да се издължат на своите работници, каза още Попадийн. Масово се нарушава трудовото законодателство и от гръцки, и от български работодатели, които наемат работници без договори. „Работодателите не се стряскат от глобата, която е сериозна – от 1500 до 15 000 лева за всеки такъв нает работник. Безкомпромисни сме с нарушителите, но истината е, че продължава наемането на работници без трудови договори", допълни шефът на ОИТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай