Дъждовница в очакване на Празника на терлика

Дъждовница в очакване на Празника на терлика  | StandartNews.com

Кърджали. Дъждовница се подготвя за Празника на терлика, когато се очакват серия от нестандартни празнични прояви. Дни преди това родопското село отново посрещна творци от страната и чужбина. Станалият вече традиционен международен пленер „Арт хоризонти" се провежда за девети път. Този път авторите са от Финландия, Румъния, Турция, Косово, България. Заедно с младежите от селото те интерпретират местната среда като сцена за творчески търсения.

„Повечето от гостите имат специализации по визуални изкуства, кино, телевизия и нови медии в различни чуждестранни университети, сред които Палацки университет в Чехия, университети в Копенхаген и Ню Йорк, както и Висшето училище по изкуствата „Мимар Синан" в Истанбул", обясни Радост Николаева, директор на Арт движение Кръг, организатор на проявата. Младите автори са носители на награди от международни фестивали за нови медии, видео-арт, късометражно кино и визуални изкуства.

Всички участници в пленера подчертават, че най-хубавото в Дъждовница е, че имат възможност да работят с нов тип естествени материали и да осъществят идеите си за смели композиции, които могат да се инсталират както в галерийни, така и в открити пространства. Темата на тазгодишния пленер е „80 сантиметра над земята – концепции за мащаб в контекста на съвременното изкуство".

Селото край яз. Кърджали вече се превърна в престижно място за работа на творци от България и чужбина, готови да се срещнат лице в лице с предизвикателствата на новата среда. А местните хора често влизат в обектива на фотоапаратите или в скицника на художниците. За радост на родопчани и на туристите преди дни художниците стегнаха, оцветиха и изрисуваха автобусна спирка в селото с двайсетина назър бонджуци .

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите" в Дъждовница, сподели Радост Николаева, припомняйки думите на героинята на Луис Карол Алиса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай