Дъждът активира свлачища в Кърджалийско, над 20 населени места са без ток

Дъждът активира свлачища в Кърджалийско, над 20 населени места са без ток | StandartNews.com

Кърджали. Дъждът активира свлачища в Кърджалийско, над 20 населени места са без ток. За момента няма бедстващи хора, нито откъснати от света селища. Навсякъде работят екипи на Пожарната и EVN.

Областният управител на Кърджали Илия Илиев и депутатът Цвета Караянчева са на обиколка в пострадалите райони.

Количеството на валежите в област Кърджали за последното денонощие надхвърли 200 л/кв.м. Най-високи нива са отчетени в Кирковско – 210 л/кв. Реките Върбица и Крумовица от водосбора на Арда са разширили коритата си, отворени са седем от деветте клапи на яз. „Студен кладенец". Увеличава се броят на населените места без ток - Добриново, Кокиче, част от част от Перперек, Бащино,Татково, Рудина, Миладиново, Звиница и Черньовци в община Кърджали, Вряло в община Момчилград, Патица, Стражица и Свободиново в община Черноочене, Ленище,Синчец,Чубрика, Ябълковец, Горен Едил, Горно Прахово, Русалско, Боровица в Ардинско и Гърбище, Кран, Малкоч, Кукуряк и Подкова в Кирковско. По информация на дежурния на Хидрометеорологичната станция в Кърджали през последното денонощие бурният южен вятър е бил със скорост от 90-100 км/ ч.

На много места в резултат на валежите са активирани свлачища, залят е мостът между Китница и Русалско, както и този за Софийци. Наноси са задръстили пътя за Котлари, земна маса се е срутила на пътя между селата Пловка и Самокитка, както и на разклона за Казаците, отнесена е и баластрираната отсечка между Подкова и махала Борец, както и два водостока между Постник и Нановица. В село Нановица са наводнени училището и джамията. Има и наводнена къща в с. Бреговец, Чернооченско. Частично затворен е пътят от Воденичарско за Телчарка. Язовир „Македонци" прелива през стената. В село Загорско е спряна помпената станция, за да се предотврати риска от авария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай