Дарителска акция за фондовете на Държавен архив Кърджали

Дарителска акция за фондовете на Държавен архив Кърджали    | StandartNews.com

Дарителска акция за попълване фондовете на Държавен архив Кърджали с документи от личен произход обявяват от институцията.„Би било от полза за обществото ни, гражданите да предоставят за държавно съхранение и ползване оригинални документи или копия, които са части от богатствата на семейните албуми и сбирки. Често се пазят в домовете на старите градски фамилии или от техните потомци ценни документи, разкриващи важни детайли от историята на региона ни. В много случаи те се недооценяват от наследниците им", уточняват от ДА Кърджали.

Инициативата ще продължи до края на септември. Фотокопия от част от постъпилите в архива документи, спомени, снимки ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде открита през октомври в навечерието на Деня на Кърджали 21 октомври. Вече са предадени различни ценни документи находки, пазени досега в семейните архиви, албуми, родословни истории. ДА Кърджали организира среща с дарители, на която бяха наградени с благодарствени грамоти. По време на тази среща бе дадена гласност и на дълбоко съдържателното обръщение на Аврам Яко Папаро, приятел на архивната система и защитник на архивната кауза.

„Много са съмишлениците, които попълват фондовете на архива в Кърджали с лични документи , фотографи и творчески материали. Сред тях са краеведи, местни автори, журналисти, обществени личности, заслужили уважението на обществеността учители. Списъкът с имената е дълъг", сподели дългогодишният специалист от Държавен архив Кърджали Иванка Ангелова.
Държавен архив – Кърджали е създаден през 1960 г. В момента е отдел към дирекция „Регионален държавен архив" – Пловдив.
Ирина Ангелова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай