Даниел Панов решава проблема със старите падащи къщи

Даниел Панов решава проблема със старите падащи къщи | StandartNews.com

Велико Търново. Комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ пристига във вторник – 23 април, във Велико Търново за да реши проблем със старите къщи. Комисията идва по настояване на кмета Даниел Панов, който преди седмица потърси по въпроса и от премиера Марин Райков.


„Срещаме се с много трудности по отношение развитието на туризма и една от тях е инфраструктурата, за която няма финансиране по оперативните програми, а само от бюджетите. Но за градове като Велико Търново и Пловдив например, основен проблем са старите къщи – частна собственост. И проблемът не се състои само в нежеланието на собствениците им да ги поддържат, а в това, че тези, които искат да ги ремонтират, са възпрепятствани от бавенето на разрешителните от страна на Националния институт", каза Даниел Панов.


Преписки за 26 стари къщи стоят без развитие в НИНКН от юли миналата година, не е разгледано и предложението, изготвено през 2012 г. от 50 главни архитекти от цялата страна по тези проблем.

„Друг проблем в сферата на туризма са неработещите структури и сдружение, в които общините плащат членски внос. Като пример ще дам Сдружението на възрожденските градове. Община Велико Търново инициира създаването на Сдружение на градовете с културно-историческо наследство и то вече е на фаза съдебна регистрация. При създаването му сме черпили опит от френското сдружение на градовете с културно-исторически наследство, което ще ни помага в бъдеще.

То е работеща структура, оказваща съдействие както в местната, така и в законодателната система, а и при изготвянето на проекти, развиващи реставрационни идеи и кандидатстване пред ЮНЕСКО.", смята Даниел Панов.

Заместник - министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заяви, че новият Закон за туризма е продукт на 2 - годишен труд. Проведени са множество консултации с НСОРБ и много браншови организации в областта на туризма. Завишени са правомощията на общините при категоризацията и контрола на обектите, както и прерайонирането на България в областта на туризма. Разработват се Наредбите и подзаконовите актове. Предстои да се приемат таксите в областта на туризма, както и Наредба за детския и ученически отдих.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай