Дадоха старт на „Аз пазя горите и орлите на България” за 2015 г.

Дадоха старт на „Аз пазя горите и орлите на България” за 2015 г.  | StandartNews.com

В Европейския ден на НАТУРА 2000 в Кърджали бе даден старт на кампанията „Аз пазя горите и орлите на България"2015 част от проекта "Горите на орела. Опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел" на Изпълнителна агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците. Той се реализира в 16 защитени зони на страната, уточни Николай Василев, експерт в ИАГ.

В Европа се намира повече от 95 % от популацията на малкият креслив орел, а в България гнездят над 450 двойки като най-голямата плътност е в Източните Родопи, съобщи експертът от БДЗП Вероника Фердинандова. В работната среща участваха представители на ИАГ, БДЗП, лесовъди, шефове на горски стопанства.

Близо 60 % от горския фонд в Източните Родопи попада в НАТУРА 2000, което естествено помага за опазване не само на гората, но и на дивата природа, каза при откриването на срещата зам. – директорът на РУГ Кърджали Кирил Христов.

Идеята на кампанията "Аз пазя и горите и орлите на България" е да се привлече вниманието както на институциите, но и природозащитници, еколози и обикновени граждани за опазване на дивата природа. Кампанията е част от проекта "Горите на орела", който се финансира от Програма LIFE + на Европейския съюз.

Примери за престъпления срещу дивата природа са незаконното залавяне на животни от дивата природа и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки от дивата природа, трафик и търговия със защитени видове, използване на незаконни методи за лов с примамки и отрови; бракониерски острел, незаконно препариране. Всички тези деяния са сериозни престъпления, които се санкционират строго от закона с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба между 2 000 и 20 000 лева и с компенсиране на нанесените щети, коментираха специалистите.

Според тях всеки може да поеме инициатива за разкриване на подобни нарушения като подаде сигнал, да представи доказателства и съдейства на институциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай