Да бъде намалена наполовина държавния прием на студенти, иска депутат от АБВ

Да бъде намалена наполовина държавния прием на студенти, иска депутат от АБВ  | StandartNews.com

Стара Загора. Ако искаме да имаме добре подготвени, в конкурентна среда висшисти държавната поръчка за студенти трябва да бъде намалена наполовина. Това е предложил ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков, депутат от групата на АБВ в приетата на първо четене в парламента стратегия за развитие на висшето образование.

„В момента държавният план-прием в 51-те университета в страната ежегодно е 70 хил. души, посочи проф. Станков Според него оптималната бройка висшисти, която държавата трябва да заявява не бива да бъде повече от 35-40 хил. лв.

Другият вариант според професора по животновъдство е да отпадне въобще конкурсното начало при приема във вузвете. Всеки желаещ кандидат-студент да се записва като в европейските страни и да завършват само най-подготвените. След окончателното приемане на стратегията за развитие на висшите училища това предложение можело да бъде конкретизирано с поправка в самия закон за висшето образование.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по земеделие проф. Станков съобщи още, че през тази седмица в комисията щели да разгледат предложението на земеделските стопани за режима на работа на малките бензиностанции в коопарации и селскостопански дворове. Те настоявали да останат да функционират при досегашния режим на работа – без допълнителни нивомери и връзка с НАП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай