20:45 ч.

08.07.18

2 мин.

0

1

0

Чужденци се учат да плетат шушони в Банско

от Владимир Симеонов |

Чужденци се учат да плетат шушони в Банско

С демонстрация как са тъкали на „разбой" банските баби започнаха културните вечери „Традиции и изкуства" в Банско. Успешният формат се провежда за четвърта поредна година с домакинството на Посетителския информационен център в курорта и съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров". В продължение на повече от два месеца, по време на активния летен сезон, жителите и посетителите на планинския град, имат възможност да се допрат до позабравените български занаяти, традиции и бит. Те ще могат и да се включат в организираните демонстрации и да научат позабравени вече занаяти и умения - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия и дърворезба.


Демонстрациите се съпровождат от изпълненията на фолклорни състави от община Банско.


За запалените по народните песни и танци, в читалище „Никола Вапцаров" отново ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Музеен комплекс-Банско организира и еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола", късноантична крепост „Ситан Кале" и инфотуровете в комплекса.


Образователните интерактивни игри „Деца в музея" пък подаряват на малчуганите спомени за едно незабравимо лято в Банско. Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен център, организирайки изложби на теми живопис, графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.


Не са забравени и феновете на киното. В ПИЦ – Банско ще се прожектират различни филми. Всичко това ще бъде на разположение на любопитните посетители от 6 юли до 8 септември.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Калин · 18:54 · 09.07.2018
Хубаво е, че в Банско объщат внимание и на традициите и културата. Винаги ходя там с удоволствие.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент