Чужденци изкупиха каютите на „Калиакра" за регатата

Чужденци изкупиха каютите на „Калиакра" за регатата | StandartNews.com

Варна. За да усетят тръпката на морското ветроходство, чужденци изкупиха вече местата в каютите на най-славния български ветроход „Калиакра", който отново ще гастролира в международната престижна регата „Тол Шипс 2014".

Стартът е на 2 май от пристанище Варна. Местата са продадени на пътници, решили да се заредят с андреналин, като има свободни от резервации каюти единствено за етапа от Варна до Новоросийск от 2 до 10 май. Последната впечатлявaща поява на ветрохода беше в изданието на регатата „Tall Ships Race Historical Seas" през 2010г.

Командването на баркентината е възложено на капитан Делян Радев, който има многогодишен стаж на борда на „Калиакра", както и стаж като помощник и старши помощник капитан на други ветроходи, включително и чуждестранни.

Повечето от членовете на екипажа са утвърдени фенове на ветроходството и участници в различни регати. След завършването на множество текущи ремонти тези дни баркентината застанa на кея на морска гара Варна, където ще започне преглед и потягане на ветрилата и ще бъдат извършени няколко тренировъчни плавания във Варненския залив.

След приключване на регата в румънското пристанище Констанца за прехода на „Калиакра" до Варна на борда ще бъдат приети за практическо обучение допълнително 20 варненски деца и техните родители.

Основен рекламодател и спонсор на „Калиакра" за тази регата е „Параходство Български морски флот" АД. Активно е и участието в регатата на община Варна, като с логото на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. баркентината ще стане посланик на тази варненска кауза по света.

Тази година се навършват 30 години от спускането на вода и вдигането на българския флаг на славната българска учебна баркетина. По този повод до края на месец Април собственикът на кораба „Българският морски квалификационен център" и Министерството на транспорта ще валидират юбилейна пощенска марка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай