Чужденци атакуват Гърмен за празниците

Чужденци атакуват Гърмен за празниците | StandartNews.com

Благоевград. Не само българи, но и доста чужденци ще посрещнат коледните и новогодишните празници в община Гърмен. Бум на туристи отчитат хотелиерите и стопаните на къщи за гости в курорта Огняново, в архитектурните резервати Лещен и Ковачевица. Жители на гръцката област Драма, руснаци и македонци ще празнуват в региона.

Огняново е прочуто с множеството си минерални извори, а Лещен и Ковачевица – с неповторимата си архитектура и запазени вековни къщи. Заради интереса на туристите доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство. В региона са изградени над 15 хотела, повечето къщи предлагат стаи за нощувки.

„От година на година туристите се увеличават, в Огняново те хем почиват, хем се лекуват в прочутата ни минерална вода. А и цените са съвсем приемливи", твърдят местните хора. Те са наясно, че тяхното богатство са минералните извори, красивата природа и старинните къщи. С отварянето на границата с Гърция преди 9 г. туризмът в региона се развива бързо и успешно. Затова не е чудно, че този отрасъл дава поминък на местното население.

„Развитието на туризма е приоритет за нашата община. Разполагаме с уникални селища, с туристически атракции и исторически забележителности", твърди кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай