Чудотворна икона на Пресвета Богородица идва в Бургас

Чудотворна икона на Пресвета Богородица идва в Бургас  | StandartNews.com

Светинята ще остане в града от 1 до 15 август

Чудотворна икона на Пресвета Богородица, която се съхранявана в трезора на Националния исторически музей идва в Бургас на 1 август. Светинята ще пристигне в морския град при засилени мерки за сигурност и ще бъде поставена за поклонение в църквата „Николай Мирликийски Чудотворец" в к-с „Меден рудник".
Цели две седмици православните християни ще имат възможността да отправят молитвите си към Пресвета Богородица и да се поклонят пред чудотворния ѝ образ . Чудотворната икона ще бъде тържествено посрещната в града в 16.30 часа в събота /1 август/.

Навръх един от най- големите християнски празници Успение Богородично или Голяма Богородица, иконата ще бъде поставена в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец" за Празничната Утрення в 08.00 часа и за Светата Божествена Литургия в 09.00 часа. В 11.00 часа иконата ще бъде изнесена от храма за литийно шествие около храмовия комплекс.
Вярва се, че иконата на Пресвета Богородица цери от всички видове страдания и болести и откликва на молбите на молещите се. Пред нея могат да се поклонят и помолят и мъже и жени.

Инициативата е във връзка с набирането на средства за довършването на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и храмовия комплекс. Идеята е на директора на НИМ проф. Божидар Димитров и се реализира с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Йоаникий, които ще присъстват на посрещането на иконата.

При реставрацията на впечатляващия реликварий, изработен от висока проба злато и сребро, декориран с изкусни инкрустации, който е бил част от секретния фонд на НИМ до 1992, са открити чудотворни мощи на 4 известни светци.
От надписа става ясно, че малките свети частици са на Св. Параскева – Петка, Св. Панталеймон, Св. Харалампий и Св. Дионисий – Манастир Косиница.

Уникалният реликварий е изработен от талантливия йеромонах Серафим и е завършен на 25 март 1821 г.
Дълги години той е бил скрит в секретен архив, защото според условията на Ньойския договор е гръцка собственост, която трябва да бъде върната обратно на Кралство Гърция. През 1964 г. държавата сключва договор с Гърция, според който подобни ценности остават българска собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай