Човешки скелет и силна влага спряха европроект за центъра на Ямбол

Човешки скелет и силна влага спряха европроект за центъра на Ямбол | StandartNews.com

Намерен човешки скелет и силно овлажняване на почвата са причините за спиране на европейския проект за обновяване централната градска част в Ямбол, който е на стойност 5 милиона лева.

"По първоначални данни скелетът е на човек, живял през късно средновековната или ранно османската епоха. За съжаление костите бяха извадени и не успяхме да разберем точно в каква посока е погребан, което щеше да ни покаже дали е християнин или мюсюлманин", заяви пред "Стандарт" директорът на регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев. Багерист се натъкнал на костите по време на ремонтни дейности в близост до читалище "Съгласие". Сега чакаме комисия от Министерството на културата, която трябва да направи по-нататъшните предписания, обясни шефът на музея.

От община Ямбол казаха, че работата е спряна и заради установяване на няколко силно овлажнени зони. Това пречи на строително-монтажните работи, обясниха от кметството. Преди да стартира отново строителството, трябва да бъдат извършени тестове от независима лицензирана лаборатория и едва след тях работата може да продължи, обясниха от общината. Около 5 милиона лева е стойността на проекта, който трябва да бъде финализиран през месец юни. Заради забавянето обаче откриването на обновения център в Ямбол може да стане през есента, малко преди местните избори, твърдят запознати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай