Читалищна библиотека обяви надпревара за "Читател на годината"

Читалищна библиотека обяви надпревара за "Читател на годината" | StandartNews.com

Добрич. Библиотеката към читалище "Светлина – 1941" в добруджанския град Генерал Тошево стартира инициатива за първи път сред жителите на градчето - "Читател на година". Начинанието цели да се стимулира четенето на книги във времето на все по-голямо развитие на технологиите, както сред подрастващите, така и сред вече попопарсналите. Читателите условно са обособени в две възрастови категории - първа – за читатели до 14 години и втора – за читатели над 14 години.

Планирано е Читателят на годината да бъде обявен в края на настоящата календарна, като освен признанието победителят ще получи и награда.

Библиотеката на НЧ"Светлина 1941" има фонд от 58 100 библиотечни документа и е Централизирана библиотечна система, обслужваща библиотеките на всички читалища в община Генерал Тошево. Четири са отделите на библиотеката, като могат да бъдат намерени както художествена за малки и големи, така и специализирана литература, а във фонда си библиотеката има и грамофонни плочи и аудио и видео касети. За последните пет години броят на читателите е нараснал със 100 души, става ясно от справката на библиотеката. Докато през 2010 г. има регистрирани читатели общо 457 души, които са направили 10 912 посещения в библиотеката, до за 2014 г. читателите са били 557 души, които редовно са заемали книги от читалищната библиотека в града. Най-често генералтошевци заемат художествена и детска литература, показва още справката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай