Чистят коритото на Батовска река

Чистят коритото на Батовска река | StandartNews.com

Добричкият губернатор отчете 100 дни от встъпване в длъжност

Областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска е предприела действия за решаване на проблема с наводняването на хотели в Албена. Това обяви тя самата в рамките на отчет пред медиите за 100-те дни откакто е встъпила в длъжност. Пред журналисти д-р Новоселска заяви, че след проведени срещи с ръководството на курортния комплекс, който е и най-големият в региона, лично е запознала с проблема министъра на околната среда и водите.

"Проливните дъждове обостриха и един много сериозен проблем, засягащ както к.к. „Албена", така и природен резерват „Балтата". През юни м.г. високата вълна събори рецепцията на хотел „Гергана" и застраши сигурността на туристите. На 2 февруари тази година река Батовска отново преля и заля к.к. Албена. Освен щетите, които се нанасят на туристическото дружество се касае и за имиджа на страната ни като туристическа дестинация и затова проведохме среща с участие на всичкщи заинтересовани страни, като на нея присъства и кметът на община Балчик, както и директорът на РИОСВ - Варна, тъй като имаме и резерват. След разговора ми с министър Василева от МОСВ извършиха проверки и излязоха със становище, че реката не е в границите на резервата. Стана ясно, че РИОСВ - Варна ще получат средства от ПУДООС и ще ремонтират двете хидротехнически съоръжения, направени преди години за оводняване на резервата. Огледите ни показаха, че проводимостта на река Батовска е прекъсната в продължение на 1 км до нейното вливане в Черно море, както и преди това - в участък с дължина около 3 км (до село Оброчище). Затова се стига до ситуацията цялото водно количество да преминава през поддържан резерват „Балтата" и от там, наводнява сградите и прекъсва пътищата в Албена" - разясни д-р Новоселска.

Областна администрация е подала документи в МОСВ пред ПУДООС и кандидатства за средства в размер на 320 хил. лв. за почистване на коритото на реката и за още 200 хил. лв., с които да се изградят две шпунтови стени с дължина 50 м и височина 4 м, за да се избегне в бъдеще запушване и ново вдигане на нивото на водата в речното корито. "Очакваме да се отпуснат средствата, за да може да се извършат нужните действия до началото на активния летен сезон" - добави д-р Новоселска.

Тя добави, че дъждовете са активирали и две свлачища - в зоната „Фиш-Фиш" в община Балчик, и в зоната на голф игрището "Тракийски скали" в Каварна. "За всички поражения от наводненията, кметовете на общини са предоставили информация и разчети, които са потвърдени от областна администрация и са изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и до фонд „Солидарност" към ЕС" - каза добричкият губернатор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай