Четири села посрещнаха с протест шефа на ВиК

Четири села посрещнаха с протест шефа на ВиК | StandartNews.com

Жители на добричките села Паскалево, Царевец, Росеново и Божурово, както и кметовете им, към които се бяха присъединили и живеещи в квартал „Петър Сарийски" в Добрич посрещнаха рано в 8 часа управителят на ВиК Добрич инж. Петър Калчев пред сградата на дружеството, протестирайки „Искаме вода". Хората заприиждаха още от 7.30 часа, като се гневяха на безводието в домовете си в летните жеги. „Вече трети месец съм без вода и не съм пускала нито бойлер, нито пералня. Не мога да се измия и изпера и съм мръсно, просто добруджанско говедо, защото си мълча. Затова днес съм тук. Срам ме беше онзи ден да отида на лекар, да ми направят кардиограма, защото не мога да се изпера и изкъпя. Нямам вода" – през съзли сподели Веселка Димитрова от Паскалево. Жената разказа, че със съпруга си, също пенсионер, са се обърнали на сомнамбули, за да могат да си напълнят поне малко вода. „Снощи, например, пуснаха водата от 2 до 4 часа през нощта. Ние плащаме, а вода нямаме. Щом имат пари за заплати, да намерят за ремонтите, които трябва да направят и да ни пуснат водата" – казаДимитрова. Нейн съселянин Пеньо Тодоров сподели, че той лично всеки път като пуснат вода трябва да чисти цетките на чешмите в дома си, защото се задръстват с кал. Пенка Миглева от Царевец възмутено разказа, че вече четвърто лято тя е без вода и добави, че предната вечер живителната течност е текла в дома й само за пет минути. Кметът на Царевец Маргарита Стоянова разказа, че селото е без капка вода от 17 юли до момента. „В селото няма нито грам вода. Царевец няма селска чешма и хората ходеха да си пълнят туби в село Стефан Караджа, но кметът там е забранил, защото имали капково напояване. От няколко дни хората ходят да си пълнят вода в Победа. Затворихме детската градина, в която имаме 26 деца, защото няма вода и има опасност от зараза. Работещите в градината са в неплатен отпуск. Селото ни има 468 жители. От ВиК не ни осигуряват водоноска и ние се опитваме както можем да се справяме и да помагаме на самотните възрастни хора" – разказа Стоянова. Не по-добро е положението в Росеново, каза кметът Иванка Костова. Протестиращите посрещнаха инж. Петър Калчев със старо ръждясало корито и галон с вода от селска чешма, като му предложиха да пробва да се изкъпе, така както те го правят всяка вечер, прибирайки се от полето, където кипи жътва. Към протесат на хората от селата се присъединиха и жители от кв. „Петър Сарийски", внасяйки и жалба с подписи на 29 души само от един от жилищните блокове. Там от ноември м.г. по етажите над четвъртия чешмите им били сухи и за да имат вода поне за тоалетна, били принудени да пълнят туби в комшиите си, но те вече отказвали, защото водата е скъпа, разказа Софка Попова.

С викове „Искаме вода", „Оставка" и покани: „Вземи си минерална вода и ела в Царевец да ти направя кафе", „Плащам въздух по 10-15 кубика, а вода нямам", „Ела да те окъпя" гневните добруджанци посрещнаха управителя на дружеството инж. Петър Калчев и искаха да знаят кога ще имат вода. Кметът на Паскалево Живко Желев от името на всички протестиращи му връчи въпросите и исканията – кога ще бъде решен проблемът, защо е спрян сондажът в Росеново и цялото трасе страда и не на последно място – да се гарантира нормално водоподаване до всички точки в селата.
Инж. Калчев обясни, че се работи по проблема, като подчерта, че вече е направена първа стъпка за решаването му. „На помпена станция „Оброчище", която захранва трасето, сме поставили нова по-мощна помпа, но трябва да намерим къде се отклонява водата. Има стар водопровод, който някой източва точно в петък, събота и неделя" – каза Калчев. Тук му опонира Слави Тодоров – пенсионер от Паскалево, който каза, че преди е работил като багерист във ВиК и познава трасето. Калчев веднага го покани да помогне, за да бъде намерен водопроводът, който държи селата на сухо. На протестиращите водният шеф обясни още, че системата е стара и общината не е инвестирала в нови водопроводи и други съоръжения. „Дал съм срок от 14 дни, който вече тече за решаване на проблема. Ако не се оправят нещата, аз лично ще възстановя нормалното водопадаване по трасето, по което проблеми имат 15 села и ще уволня началника на района и главния инженер" – обеща пред протестиращите Калчев.
Да подкрепи жителите на селата в исканията им дойде и кметът на община Добричка Тошко Петков. Той категорично изрази несъгласие с обвиненията, че общината не е инвестирала досега. „В предния програмен период нямахме право да кандидатстваме за водопроводи по ОПРСР. В този период има право ВиК, което е оператор и се надявам да го направи. В годините назад ние много пъти сме помагали като община и сме работили съвместно с ВиК, за което благодаря, но проблемът трябва да се реши кардинално" – каза Петков. Той сподели още, че досега на заседания на Асоциацията по ВиК не е гледан бизнеспланът и инвестиционния план на оператора по общини и изрази надежда дружеството на последващо заседание да представи конкретни предложения, които да се обсъдят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай