Честват с голяма изложба и луксозна монография 120 години от рождението на Художника на морето

Честват с голяма изложба и луксозна монография 120 години от рождението на Художника на морето | StandartNews.com

Варна. 120 образци на творчеството на големия маринист Христо Каварналиев, наречен още Художника или Царя на морето са заели целия първи етаж в Художствената галерия във Варна. За първи път в родния му град се открива изложба за 120-годишнината от рождението му и в навечерието на Рождество Христово, чието име носи художникът.

Кураторът Валерий Пощаров е събрал рисунки, гвашове, акварели и живописни творби от Националната художествена галерия, Музея на Възраждането във Варна, Военноисторическия музей и от галериите във Варна, Добрич и Каварна-родното място на неговия баща, откъдето е тръгнало името на известната фамилия. Изложбата, която се открива във вторник, е прошка към него за дългите години в забвение, каза галеристът Валерий Пощаров.

Той издаде луксозна монографична книга за големия български класик, включваща над 120 цветни репродукции на Каварналиев, фотографии от личния му албум, запечатали моменти от юношеството му, от студентските години и от времето, когато е обявен за военен художник през години докато служи в морския ни флот и на добруджанския фронт през Първата световна война.Снимките документират приятелствата му с Александър Добринов, Райко Алексиев , Панчо Владигеров, Александър Божинов, Андрей Протич, Уйлям Уотсън, проф. Мусман и други.Личният албум на Каварналиев е бил препродаван от антиквар на антиквар, за да стигне баснословната цена от 4000 -5000 лева, каза Пощаров.В книгата е публикуван автентичният разказ на самия художник за неговата младост, написан през 1950 г-година преди ранната му смърт.

Медиен партньор на голямото артсъбитие , посветено на твореца, е и вестник „Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай