Черпят с вино на 8000 г. в нощта на изкуствата

Черпят с вино на 8000 г. в нощта на изкуствата | StandartNews.com

Стара Загора. Вино, приготвено по рецепта отпреди 8 хил. години, и древен хляб с дива мая, ще опитат старозагорци и гостите на града в Нощта на изкуствата идната събота, обявиха инициаторите от регионалния исторически музей.

Край защитната стена на музея „Неолитни жилища" пък ще бъде представен древен ритуал по посрещането на Бога-небе от Богинята-майка Най-важният ритуал от древноземеделската обредност през новокаменната епоха се е извършвал през есента, преди сеитбата на зърнените култури, поясняват създателите на възстановката - актьорът от драматичния театър „Гео Милев" Христофор Недков и младежкото театрално студио.

Деветата нощ на изкуствата в Града на липите тази година ще започне с тържествено дефиле на военни оркестри от страната, съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Освен всички музейни обекти, операта, художествената галерия, обсерваторията и регионалната библиотека, в тази безкрайна вощ на изкустваата ще се включат и 6 частни галерии, книжарници, къща-музей „Гео Милев. Ще бъдат представени различни спектакли и изложби, ще звучи и много музика на открито за всеки вкус - поп-рок, джаз, хип-хоп рок, фолклор и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай