Черешово топче гръмна за фестивала на прасковата

Черешово топче гръмна за фестивала на прасковата | StandartNews.com

Лозарска ножица от Швейцария грабна победителят в конкурса за най-вкусен плод

Сливен. Гръм на черешово топче даде началото на фестивала "Златна праскова". Той се провежда за 13-и път в сливенското село Гавраилово, което се счита за център на прочутата Долина на прасковите по поречието на река Тунджа. "Изненадата стана, радвам се, че хората я възприеха", каза за "Стандарт" Димитър Андреев, кмет на село Гавраилово, който лично е направил черешовото топче. Гърмът обаче се оказа, че е от пиратки, но за сметка на това, съвсем автентичен.

Обстановката в държавата тази година се отрази и на празника. Имаше по-малко участници и по-малко гости. Разработките на Института по овощарство трябва да имат практическо приложение, което да служи на производителите на праскови, заяви кметът на Сливен Кольо Милев, откривайки фестивала в Гавраилово. Градоначалникът обърна специално внимание на голямата атракция на празника - 85-годишната баба Стефанка. За поредна година възрастната жена беше облякла народна носия и посрещаше гости в своя кът. Седнала на трикрако столче, тя предлагаше ракия от праскови, сладко от праскови и току-що набрани праскови.

"Имах малко кръвно, но няма да се откажа, и докато мога, ще идвам. Вече си водя и заместник - снаха ми Стойка Русева, която е плътно до мен и тя ще поеме щафетата", каза баба Стефанка. Няколко минути тя разговаря с кмета на Сливен Кольо Милев и кмета на Гавраилово Димитър Андреев. Говорихме си за хубавите плодове, които нямат пазар, сподели бабата. Организаторите наградиха победителя в надпреварата за най-вкусна праскова. Това е Георги Димитров от близкото село Злати войвода. Той получи специална лозарска ножица от Швейцария. Второто място зае Ивайло Банков от село Бинкос, а третото отиде при Мила Петрова от село Струпец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай