"Частната" джамия в Пазарджик ще остане без ограда

"Частната" джамия в Пазарджик ще остане без ограда | StandartNews.com

Храмът има Акт 16, "барчето" му - не

Масивната ограда и няколко постройки около придобилата скандална известност пазарджишка джамия „Абу Бекир" трябва да бъдат разрушени. Разположеният в ромската махала молитвен дом стана обект на акция на ДАНС заради разследване за проповядване на радикален ислям, съобщава bTV. Сега строителният контрол е обявил обществена поръчка за разрушаването на незаконните строежи в двора на джамията.

Собственикът на земята под нея Яшар Мустафа (с българско име Янко Мишев) каза пред bTV, че сред нарочените за събаряне сгради е „барче" от 50-60 квадрата. Той призна, че строежите са незаконни и върху общинска земя (за разлика от храма), но, по думите му, предишен пазарджишки кмет обещал всичко да бъде узаконено, а сега молбите им остават без отговор.

Мустафа посочи, че джамията има акт 16, построена е на негова земя и той се води председател на джамийското настоятелство. „Нито е моя бащиния, нито нищо", подчерта той и допълни че половината пари за молитвения дом са дошли от Главно мюфтийство (макар в момента джамията да не е към мюсюлманското вероизповедание у нас - б.р.), а другата половина – от хората от квартала. „Абсолютно няма пари отвън", подчерта той.
Пазарджишките роми обжалват заповедта за събаряне. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай