Бюджетът на Монтана отива при хората

Бюджетът на Монтана отива при хората | StandartNews.com

За 2015 година бюджетът на Монтана е най-високият от всички приемани досега годишни сметки, каза кметът на Монтана Златко Живков. Дължим го на увеличената събираемост на местните приходи. Не смятаме да увеличаваме размера на данъците и таксите.

Най-голяма част от бюджета – 11 млн. лв. се отделя за образованието, 3,2 млн. лв. – за чистотата на града. Ще бъдат ремонтирани още 8 улици основно и с това изцяло обновените улици ще станат 115 от общо 200.

Как бюджетът ще стигне до всеки човек? И през тази година нашите пенсионери над 70 години ще се возят безплатно по всички линии на градския транспорт, бюджетът поема издръжката на клуба на пенсионера, продължи кметът. 10 000 лв. се отделят за дружеството на диабетиците, 4800 – за дружеството на слепите, 2400 – за глухите хора. На болницата в Монтана, която е държавна, ще се осигурят 30 000 лв. за ремонти, на общинския медицински център - 60 000 лв. Ще бъде подпомогнат и денталния център.

Монтана от няколко години поощрява талантите си. Тази година за стипендии на деца, които завоюват първи места на национални и европейски състезания - фестивали, прегледи отделяме 14 400 лв.

От бюджета поемаме и транспортните разходи на специалистите, които работят в селата на общината – учители, социални работници и т.н. Преотстъпваме 30 % от приходите от продажби или наем на общински имоти на кметствата, на чиято територия те се намират.

През тази година от бюджета отделяме и 421 000 лв. за довършване на православния храм „Свети Дух", изтъкна Златко Живков.

Освен 32,7 млн. лв. бюджет, общината ще има на разположение и 28 млн. лв. европейски средства, с които се довършват започнати вече проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай