Бутат опасни скали в Кресненското дефиле

Бутат опасни скали в Кресненското дефиле | StandartNews.com

Движението за Гърция продължава през обходен маршрут

Движението за Гърция в района на Кресненското дефиле и в петък бе по обходен маршрут, а не по главен път Е-79. Причината е в падналото към 07,00 часа сутринта в четвъртък свлачище преди Малкия тунел на влизане в дефилето в посока Кресна. То затрупа и двете ленти с над 50 кубика скална и земна маса.

„Експертите решиха, че не бива само да почистим шосето и да пуснем движението до следващия дъжд и поредното срутване на камъни и скални отломки. Те прецениха, че трябва да се извърши обрушване на опасните скали, които са надвиснали над пътя", обясниха от Областно пътно управление – Благоевград. Работници ръчно почистват ската от най-ерозиралите и лабилни скали. На самия път фадрома разчиства падналите късове. Все още е рано да кажем със сигурност кога ще приключи тази дейност и ще отворим движението по главен път Е-79, допълниха специалисти.

Мястото е обезопасено, пътни полицаи регулират трафика за и от Гърция. Шофьорите проявяват разбиране, няма нерви и напрежение, че минават по стар и обиколен път, защото става въпрос за гарантиране на тяхната безопасност, когато преминават през Кресненското дефиле. От Областно пътно управление предупредиха водачите да карат с повишено внимание през дефилето и прохода Предел, тъй като продължава да вали и са възможни нови срутвания на скални и земни маси. Не бива в тези райони да се предприемат рисковани изпреварвания и да се кара с несъобразена скорост.

Близо до местността Османска чешма в началото на февруари само за 12 часа се активираха две свлачища. Екип от специалисти на АПИ и на „Геозащита" – Перник извършиха оглед на място и изготвиха официален доклад за обезопасяването на пътната отсечка. Над нея също изобилства с напукани скали, които опасно са надвиснали над шосето. Те са и предпоставка за тежки пътни инциденти. Един от вариантите е взривяване на тези опасни скали. Другият е да се направи обрушване. Възможно е да се постави и предпазна мрежа, но това е доста скъпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай