Бургаски цигулари: Плащат ни като за чистачки

Бургаски цигулари: Плащат ни като за чистачки | StandartNews.com

Повече от сто души, работещи в сферата на културата протестираха пред Областна администрация в Бургас. Музиканти, певци и библиотекари поискаха достойно и справедливо заплащане на труда си. Повечето от тях от години работят за минимална заплата, която не стига дори и за прехраната им. "Министрите да дойдат в Бургас и да живеят един месец с 380 лева. Ние не живеем, ние оцеляваме физически, колкото да не умрем от гладна смърт. това, което правят с нас е геноцид", заявиха гневни протестиращи.

"До кога трудът ни ще бъде оценяван за жълти стотинки".„Квалифициран труд = 440 лева", „Минимална работна заплата -420 лв",, „Искаме достойни заплати за достойния ни труд", бяха част от плакатите, които протестиращите изсигнаха.

Мирното шествието премина по централните бургаски улици и приключи пред сградата на Регионалната библиотека „Пейо Яворов" и Археологическия музей. Хората настояват за справедливи заплати и незабавни увеличения на възнагражденията.
По същото време се проведе и втори протест на служители от Държавна опера – Бургас. Оперната гилдия е скандализирана, че от 1 януари 2016 година близо 80% от творческия и художествено-технически състав на културната институция ще работят за минималната работна заплата, която от 380 скача на 420 лева. "В Операта работим около 200 души, получаваме между 350 и 500 лева заплати, които не са мръднали от седем години. Някой има ли представа как храним децата си, как им купуваме дрехи и лекарства", негодуваха музикантите. Оперните певци разкриха, че най-високата заплата която получават е 500 лева. Със същото възнаграждение е и примабалерината на Операта Галина Калчева, която има зад гърба си 24 години трудов стаж.

"Ние цигуларите сме инвестирали огромни средства в обучението си. Започнали сме да учим тази професия от 5- 6 годишни, да не говорим колко струват инструментите ни. А накрая ни плащат като на чистачки", заявиха цигуларите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай