Бургас посрещна пасажера Emerald Princess

Бургас посрещна пасажера Emerald Princess  | StandartNews.com

Най-големият пасажерски кораб, плавал в Черно море хвърли котва в бургаското пристанище. Точно в 8 часа сутринта в четвъртък Emerald Princess застана на кея. Стотици любопитни бургазлии наблюдаваха на живо пристигането на луксозния лайнер, който отдалеч прилича на плаващ дворец. Посрещането на огромния кораб се превърна в истинска атракция. Веднага след като лайнерът застана на кея, над 3 000 пасажери слязоха на брега. В тяхна чест фолклорен ансамбъл "Странджа" изви дълго хоро. Веднага след това туристите се отправиха на групи към трийсетте автобуса, които ги очакваха.

Всеки от пасажерите бе избрал предварително как и къде да прекара времето си на български бряг. Повечето пожелаха да пътуват на екскурзия до старинния Несебър и до Поморие. Други предпочетоха да се разходят до Варна и Созопол. Не бяха малко и тези, които останаха в Бургас и се отдадоха на шопинг. Поне 250 000 са оставили туристите от Emerald Princess у нас, пресметнаха хора от туристическия бранш. Гостите останаха в Бургас до 18.00 часа, когато корабът отплава в посока Истанбул.

"Изумрудената принцеса" плава с 3300 души на борда, от които 3080 са пасажерите, а останалите обслужващ екипаж. От ръководството на пристанище Бургас обявиха, че туристическата група, която пристига, е рекордна за морския град. На борда на "Емералд Принцес" пътуват богаташи от цял свят.

Корабът е с дължина от 290 метра и ширина 36 метра. Лайнерът развива скорост от 22 възела и е гордостта на италианската корабостроителница "Финкантиери". На борда на "Изумрудената принцеса" са разположени 15 пасажерски палуби и 900 луксозни каюти, всяка от които има балкон. Луксозният лайнер разполага още с няколко ресторанта, нощни клубове, казина и дори театрална зала, в която се играят шоуспектакли. На разположение на богатите пасажери, които плават на борда, са още няколко открити басейна, фитнес зали и СПА центрове.

С посрещането на Emerald Princess на Морска гара Бургас беше дадено началото на круизен сезон 2015 година. „Круизният сезон започна малко по-късно тази година, но го откриваме подобаващо. Първото посещение на Морска гара Бургас е от най-големият кораб, който може да влезе в Черно море. С това посещение показваме, че всяка година надграждаме това, което имаме като възможности и условия за обслужването на пасажерски кораби. Emerald Princess е Grand клас круизни кораби и е един от най-големите във флота на Princess, част от групата на Carnival cruise. До днес кораб с такива параметри не е влизал в пристанище Бургас.

Три хиляди пасажери и 1200 души екипаж имат възможност да се запознаят с Бургас. През септември Морска гара Бургас ще приеме два круизни кораба MSC „Sinfonia" и „Island sky" , а през октомври са договорени три посещения: две на MSC „Orchestra" и едно на MSC „Sinfonia".Тези посещения бяха договорени през март- юни, като това се случи благодарение на политиката ни по оптимизацията на разходите и достигането на дисбусмент /цената за посещение на кораб/, която съответства на близките ни конкурентни пристанища като Костанца, Батуми, Сочи, Ялта. Круизният бизнес е като всеки друг бизнес и всяко посещение в пристанище следва да формира печалба на круизната компания", каза изпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов. Той изрази увереност, че ще бъде направено необходимото и за намаляването на таксите за премнаване през Босфора, което ще стимулира пасажерските пътувания в бъдеще.

До края на сезона в бургаския порт ще хвърлят котва още 5 големи лайнера. Сред тях е 294-метровият "МSC-ОRCHESTRA" и "MSC Sinfonia", който е дълъг 252 метра. Заедно с тях до края на круизния сезон се очаква в Бургас да пристигнат над 15 000 туристи по море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай