Бургас иска държавна помощ за опасни свлачища

Бургас иска държавна помощ за опасни свлачища | StandartNews.com

Бургаският кмет Димитър Николов поиска спешна помощ от държавата за укрепване на опасни крайбрежни свлачища. Градоначалникът е изпратил аргументирано искане до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за отпускане на финансови средства. Парите са необходими за брегоукрепване в околностите на квартал Сарафово и Лесопарк "Росенец". Там са регистрирани свлачищни процеси в територии, които са държавна собственост.

"Основните физико-геоложки явления и процеси, които моделират бреговия склон от Бургаски солници до нос Лахна, са свлачищата и абразията. Целият участък попада в урбанизираната градска територия. Оттам редовно преминават пешеходци и велосипедисти. Лошото състояние на терена и опасността от свличане на земни маси застрашават здравето и живота на хората", съобщиха от общината.

Според местните власти реализирането на цялостен проект за брегоукрепване ще позволи реализиране на бъдещите градоустройствени предвиждания в района на Сарафово, ще осигури сигурността на едно от най-големите летища в страната, ще даде и възможност за задоволяване на обществените нужди от изграждане на крайбрежен парк. За това е необходим сериозен финансов ресурс, поради което укрепителните дейности може да бъдат реализирани и на етапи.

Другата опасна зона е Лесопарк Росенец", който е обществен извънселищен парк. Там също е регистрирано локално свлачище. То е развито чак до морския бряг и е необходимо да се предприемат спешни мерки за укрепването му. Обилните дъждове през последните месеци, както и силните морски вълни, доведоха до засилване на процесите по разрушаване на брега, отнемане на части от пясък и скална маса. Всичко това застрашава стабилитета на земната основа и сигурността на сградите в прилежащата територия и хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай