11:13 ч.

30.04.15

2 мин.

836

0

0

Бургас иска държавна помощ за опасни свлачища

от Елена Димитрова |

Бургас иска държавна помощ за опасни свлачища
Снимка: e-burgas.com

Бургаският кмет Димитър Николов поиска спешна помощ от държавата за укрепване на опасни крайбрежни свлачища. Градоначалникът е изпратил аргументирано искане до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за отпускане на финансови средства. Парите са необходими за брегоукрепване в околностите на квартал Сарафово и Лесопарк "Росенец". Там са регистрирани свлачищни процеси в територии, които са държавна собственост.


"Основните физико-геоложки явления и процеси, които моделират бреговия склон от Бургаски солници до нос Лахна, са свлачищата и абразията. Целият участък попада в урбанизираната градска територия. Оттам редовно преминават пешеходци и велосипедисти. Лошото състояние на терена и опасността от свличане на земни маси застрашават здравето и живота на хората", съобщиха от общината.


Според местните власти реализирането на цялостен проект за брегоукрепване ще позволи реализиране на бъдещите градоустройствени предвиждания в района на Сарафово, ще осигури сигурността на едно от най-големите летища в страната, ще даде и възможност за задоволяване на обществените нужди от изграждане на крайбрежен парк. За това е необходим сериозен финансов ресурс, поради което укрепителните дейности може да бъдат реализирани и на етапи.


Другата опасна зона е Лесопарк Росенец", който е обществен извънселищен парк. Там също е регистрирано локално свлачище. То е развито чак до морския бряг и е необходимо да се предприемат спешни мерки за укрепването му. Обилните дъждове през последните месеци, както и силните морски вълни, доведоха до засилване на процесите по разрушаване на брега, отнемане на части от пясък и скална маса. Всичко това застрашава стабилитета на земната основа и сигурността на сградите в прилежащата територия и хората.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент