Бургас гледа под лупа школските ремонти

Бургас гледа под лупа  школските ремонти | StandartNews.com

Пълна промяна на училищните игрища с нов асфалт и осветление

Трескави ремонти текат в бургаските училища, за да посрещнат 15 септември ремонтирани и модерни. Кметът Димитър Николов свика оперативка с директорите, за да им нареди да следят стриктно за качеството. От всички фирми, ангажирани с ремонтите, се изисква да спазват предвидените срокове по проектите и да изпълняват с високо качество работата. В голяма част от училищата майсторите ще са готови преди първия школски звънец. Така хиляди хлапета и младежи ще влязат на 15 септември в освежени класни стаи. А дворовете на училищата по традиция ще са изпълнени с много цветя, усмивки и детски глъч.

В школата с по-мащабни проекти пък работата ще продължи и след 15 септември, обясниха от общината. От кметския екип уточниха, че децата и родителите обаче не бива да се притесняват. За учениците там ще бъде осигурен безпрепятствен и безопасен достъп до класните стаи, а местата на строителните дейности ще бъдат изолирани и обезопасени добре. Майсторите са специално инструктирани да не пречат с работата си на провеждането на учебните часове.

Всички ремонти са част от амбицията на община Бургас образователните средища в морския град с всяка година да придобиват визия, която е в крак със съвременните концепции за практичност, удобство и функционалност. Освен класните стаи кметството работи и по обновяването на местата за спорт на децата. Така в момента например тече реконструкцията и модернизацията на спортните игрища в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "В. Априлов". В двора на първото школо вече са асфалтирани терените, изградена е и нова канализация и почти изцяло е подменена остарялата елмрежа. Там предстои да се постави меката настилка и да се монтират уредите на спортната площадка, уточниха от училището. При другото школо ОУ "В. Априлов" дворът също е асфалтиран, изградени са нови тротоари, монтират се фитнес уреди и съоръжения. Училището вече е с поставена изцяло ограда. Предстои и там да се сложат меките настилки на спортните площадки и да се достави нова зеленина.

В СОУ "Епископ Константин Преславски" пък половината от дограмата е подменена с нова. По сградата се поставя топлоизолация на фасадата и вътрешния двор, подменени са всички радиатори, скоро ще приключи и ремонтът на покрива. Мерки за енергийна ефективност се прилагат и в СОУ "Й. Йовков" в комплекс "Изгрев".

През лятната ваканция тече мащабен ремонт и на двора на ОУ "Елин Пелин" в комплекс "Меден рудник". Там са сменени канализацията и водопровода. Изгражда се нова трибуна и съоръжения за лесен достъп на хора с увреждания. Подменена е настилката във вътрешния двор, монтира се видеонаблюдение и системи за интернет.

Продължава преустройването на ДДЛРГ "Ал. Г. Коджакафалията" в учебен корпус. В момента се изгражда "топлата връзка" между сградата и ПМГ "Акад. Н. Обрешков".

Където има възможност, в бургаските училища ще бъдат поставяни енергоспестяващи LED лампи, уточниха от кметството.

Математиците от морето със злато от Тайланд

Осем ученици от ПМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас извоюваха победа на Световно математическо състезание в Тайланд в конкуренцията на свои връстници от 29 държави. Отборно те спечелиха три купи в различни групови съревнования. В индивидуалната надпревара заслужиха три златни медала - на Орлин Кучумбов, Стефан Иванов и Константин Гаров при големите ученици от 9-10 клас. Два бронзови медала при малките ученици от основни училища, горни класове, бяха присъдени на Никола Коларов и Жаклин Катърджиева. Репутацията на бургаската математическа школа достойно защитиха Виктор Балтин, Йоана Пеева и Велизар Чиликов, които се прибраха с почетни грамоти за отлично представяне.
Световният математически форум се организира от Министерство на образованието на Тайланд.

В церемонията за награждаване на призьорите участва и зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Тя получи специална покана от организаторите, тъй като Бургас беше домакин на предишно международно математическо състезание в подобен формат преди няколко години.

Английската с призьори от световен IT шампионат

Учениците от Английската гимназия в Бургас, които се представиха блестящо на Световният MOS шампионат (Microsoft Office Specialist World Championship) в Орландо, САЩ, получиха поздравения от кмета Димитър Николов. В третото си участие на световния форум възпитаникът на ГПАЕ "Гео Милев" Георги Бошев спечели златен медал и стана световен шампион по информационни технологии. Добро представяне направиха Даниела Павлова, Поля Янева и Кристиян Тодоров. Те се срещнаха с кмета Николов, на която присъстваха директорът на Английската гимназия Милена Андонова, учителят им Димитрина Тодорова и директорът на дирекция "Образование" в Община Бургас Веселина Таралова. Въпреки че за Георги няма тайни в света на информационните технологии, той ще продължи своето развитие в областта на медицината.Възпитаникът на "Гео Милев" разказа, че това е негова мечта, която следва от малък. Община Бургас е първата в страната, която създаде в Английската гимназия изпитен център на Certiport, в който се сертифицират ученици. След откриването му интерес към този проект проявиха много градове от страната. Кметството помогна и за пътуването на участниците за Световния шампионат. Кметът Димитър Николов пожела на младите IT специалисти да продължават с присъщата им воля да печелят нови успехи. "Следвайте мечтите си, гордеем се с вас и ще продължаваме да ви подкрепяме, за да поддържате това високо ниво на знания и умения", каза градоначалникът.

30 деца станаха плувци по безплатна програма

30 бургаски деца овладяха успешно азбуката на плуването. Те завършиха безплатния курс по програмата на община Бургас "Двигателна култура, спорт и здраве - начално обучение по плуване". Децата получиха сертификати и грамоти, а награждаването се състоя на плувен комплекс "Флора". Инициативата стартира по идея на кмета Димитър Николов, който изиска от спортните клубове, ползващи общинската база, да въведат безплатни обучения за деца. Програмата стартира на 25 юли с плуване и тенис. През есента ще се включат и клубовете от други спортове, които се практикуват на открито или в зала.

По време на тренировките децата изучават четирите стила плуване. Обучението водят треньори от всички бургаски плувни клубове. След края на програмата децата, които желаят да продължат да спортуват постоянно, могат да станат състезатели в някой от бургаските отбори. Началното обучение по тенис на корт пък се проведе на игрищата в парк "Езеро". В него също се включиха десетки деца на възраст от 6 до 12 години.

Целта на общинската програма за безплатно обучение е да се даде възможност на децата да се запалят по спортове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай