Бунтар се обяви за наследник на Левски

Близо 10 000 пловдивчани се включиха в протестите срещу сметките за ток

Бунтар се обяви за наследник на Левски | StandartNews.com
Пловдив. Пловдивчанин се провъзгласи за наследник на Левски по време на днешния бунт срещу монополите и високите сметки за ток. Той обяви, че създава нова партия "Гласът на народа", но акцията му бързо бе парирана от недоволните. 
Близо 10 000 пловдивчани се включиха в осмия ден от протестите срещу сметките за ток. Първоначално 1000 души се събраха пред Централна поща и потеглиха към сградата на ЕВН на ул. "Христо Г. Данов". По пътя към тях се присъединяваха стотици граждани, а пред централата на австрийскоко дружество ги очакваха още толкова недоволи. Протестиращите замеряха с яйца и домати сградата на дружеството, скандирайки лозунги за прогонването на чуждестранните монополисти. Протестът се върна обратно с шествие към пощата, за да се използва по-голямото пространство там. По обратния път още няколко хиляди се присъедниха към шествието, което набъбна на 10 000 души. Провокатори се опитаха да политизират акцията, но опитите им бързо бяха потушени от множеството, което е категорично, че разграничава исканията си от политиката. Неколцина недоволни от сметките късаха портрети на премиера Бойко Борисов и експремиера Симеон Сакскобургготски. Мъж се провъзгласи за наследник на Левски и обяви, че създава партия "Гласът на народа". Опита да си направи импровизирана трибуна, но  бързо бе свален от масата, като едва не се стигна до бой. По време на шествието пък се появиха призиви да се пристъпи към гражданско неподчинение, като се чупят и грабят магазини, но и тази провокация бе заглушена. Най-масовият протест от началото на гражданското недоволство бе охраняват от двойно повече служители на реда, като сред тях имаше и много цивилни полицаи.

Коронясаха Мис Протест
Феновете на двата големи футболни клуба в под тепетата "Ботев" и "Локомотив" Пловдив се включиха масово в осмия протест срещу високите сметки за ток. Лидерите на ултрасите ги организират още от петък. Останалите протестиращи се организират по Фейсбук, като в събота недоволните граждани избраха единодушно 29-годишната Гергана Георгиева за Мис Протест. Младата жена,която има близо 1000 лева сметка за ток за апартамент от 80 кв.м., ще води шествието срещу EVN в Пловдив до края на протестите. От трета страна организатори на недоволството са и "Организация за обществена самозащита - Едно", която инициира подписка срещу монополистите. Събрани са вече над 6000 подписа, които заедно с десетки жалби за надписани сметки ще бъдат изпратени до Народното събрание, ДКЕВР, омбудсмана и Европейския парламент. Организаторите си поставят за цел подадените сигнали да послужат за съставяне на Обществен договор, в който ще се поставят условия на енергоразпределителните дружества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай