БСП иска дебат за безплатните парцели в Стара Загора

БСП иска дебат за безплатните парцели в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Групата на БСП и коалиция в местния парламент на старозагорци принципно подкрепя предложението на кмета Живко Тодоров за предоставяне на парцели за социално слаби семейства в ромския квартал, но е против това да става безвъзмездно. Това заяви председателят на групата на левицата Борис Боричев ден пред заседанието на общинските съветници в четвъртък.

Предложението на старозагорския градоначалник за предоставяне безвъзмездно на отстъпено право на строеж на 56 парцел е в дневния ред на сесията и след дискусия ще бъде подложено на гласуване. Тъй като ставало дума за разходване на немалка сума публични средства – над 2 млн. лв за парцелите и два пъти по още толкова за инфраструктурата, най-добре според БСП-старейшините било въпросът да се подложи на обществено обсъждане.

„Ако трябва да бъде насрочен и раферендум", добавиха колегите на Боричев в общинския съвет Илка Петкова и Сашко Лозанов, и двамата юристи. Те смятат, че безвъзмездното предоставяне на парцели в ромския квартал било заобикаляне на закона за общинската собственост. Освен това социално слаби имало и в други старозагорски квартали и за да няма дискриминационен елемент, такива парцели трябвало да бъдат отредени и в тях. На утрешното заседание левицата ще поиска кметът да оттегли предложението си, за да се чуело общественото мнение по въпроса и да се допълнят критериите за предоставяне на безплатните парцели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай