Брюксел взе на прицел прането на пари

Брюксел взе на прицел прането на пари | StandartNews.com

Страните –членки на ЕС с общ регистър за реалните собственици на фирми

Брюксел взе на прицел прането на пари и финансиранено на тероризма. ЕП е приел нова директива за ефективна борба срещу тях, която ще бъде обнародвана следващия месец , а всяка страна –членка на ЕС, трябва до 2 години да я приеме в националното си законодателство.

Това обяви във Варна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. ЕС ще има общ регистър с данните за всички реални собственици на фирми-техни имена, рождена дата, държава на пребиваване и каква е собствеността им. Достъп до системата ще имат службите, банките и разследващите журналисти. Целта е при опит за данъчни измами и пране на пари извършителите лесно да бъдат разкривани.

Според новата директива всяка членка на Европейския съюз трябва да създаде електронен регистър на собствениците на фирми, компании и доверителни фондове, а информационната система да бъде за цяла Европа.

Предвидени са солени санкции при установяване на пране на пари – най-малко два пъти размера на ползата, извлечена от нарушението. Ако липсват точни данни – поне един милион евро. За нарушения, свързани с кредитни или финансови институции, имуществената санкция може да достигне до 5 милиона евро или 10 на сто от годишния оборот на юридическото лице. Освен това Европейската комисия ще изготви „черен" списък от трети държави, които имат пропуски в областта на предотвратяването на прането на пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай