Бракониери простреляха смъртоносно царския орел

Бракониери простреляха смъртоносно царския орел | StandartNews.com

Царският орел Кралчо, излекуван преди година успешно, бе открит отново прострелян, този път смъртоносно. Това съобщиха с тъга природозащитниците от спасителния център за диви животни на сдружение „Зелени Балкани" в Града на липите.

Останките на рядката, защитена от закона птица - пера и кости са били, открити преди няколко дни край елховското село Маломирово. Природозащитниците са провели поредица от срещи с представители на ловни дружинки, РИОСВ, държавното горско стопанство в района, за да изяснят трагичния случаи. Всички съжалявали за простреляната птица, но категорично отказвали да поемат някаква вина.
Природозащитниците са уведомили компетентните органи, но са скептични, че безжалостните бракониери могат да бъдат открити..

Кралчо бе успешно излекуван в спасителния център след като постъпва тук през 2013 г. с простреляно крило и крак, припомнят тъжната му история от екипа на „Зелени Балкани". Ветеринарните лекари и специалистите влагат целия си капацитет и знания, за да вдигнат отново на крака ренения царски орел. За първи път у нас бе извършена успешна иновитивна операция – външно фиксиране на счупения крак", припомнят природозащитниците.

В деня на освобождаването му, за да следят придвижването и местообитанието му, на орела, е поставен GPS-предавател, предоставен от Българското дружество за защита на птиците. През цялата година доволните прирдолюбители са следили волните полети и скитания на Кралчо чрез предавателя. За жалост отново чрез него е било фиксирано и лобното място и намерен трупът на простреляната птица.

Тъжно и жалко е, че толкова усилия на толкова много хора отидоха нахалост, цялата сага се повтори отново, година по-късно, този път с летален за орлето край, споделят покрусени от спасителния център за диви животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай