Боян Радев запали олимпийски огън в Перник

Боян Радев запали олимпийски огън в Перник | StandartNews.com

Двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев запали олимпийски огън в центъра на родния си Перник, чийто почетен гражданин е.

Поводът бе празничното отбелязване в града на Деня на българския спорт - 17 май.

Факлата бе запалена на крепостния хълм на Кракра и първият й носител беше кметът Вяра Церовска. Ритуалът бе съпроводен от фрагмент на спектакъла „Кракра" в изпълнение на „Майсторите на танца".

Пламъкът пренесоха към града баскетболистката Евладия Славчева – два пъти участничка в олимпийски игри и носител на сребърен олимпийски медал от олимпиадата в Москва и още 16 изявени спортисти на Перник, сред които ветераните баскетболисти Пенка Методиева и Данаил Гълъбов, треньори, спортни деятели. В централната градска част факлата бе пренесена от ръгбиста Димитър Димитров, от състезатели на Клуба по конен спорт „Давид", които предадоха огъня на световния шампион по борба Иво Ангелов.

Българският шампион от Перник участва в проявата, въпреки претърпяната предния ден операция. Огънят премина по трасе, дълго 2016 метра, в което число е закодирана символиката на няколко годишнини.

Тази година е олимпийска, в навечерието сме на ХХХІ- вите летни Олимпийски игри, които ще се проведат в началото на месец август в Рио де Жанейро, Бразилия и трима борци от пернишкия "миньор" вече имат квоти за участие. Освен олимпийска, 2016-та е година, в която световната спортна общественост отбелязва 120 години от възстановяването на съвременните Олимпийски игри от барон Пиер дьо Кубертен – 1896 година в Атина. През тази година се навършват 1 000 години от епичната битка на болярина Кракра, в която войводата отстоява до последно свободата на пернишката твърдина в 80-дневна обсада от войниците на Василий Втори.

На тържество пред Двореца на културата бяха връчени купи и отличия на детските отбори, участвали в състезания през седмицата, предшествала празника. в чест на празника.

Сред гостите беше и евродепутатът Владимир Уручев. Денят продължи с детски игри и откриване на изложба в музей за спортната слава на Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай