Болница спасява запор на сметки с общински пари

Болница спасява запор на сметки с общински пари | StandartNews.com

800 хиляди лева от бюджета на община Петрич ще отидат за подпомагане на МБАЛ "Рокфелер". Отпускането на сериозната сума в помощ на лечебното заведение трябва да стане факт този петък по време на сесията на общинския съвет.

„Смятам, че съветниците ще гласуват даването на тази сума на болницата. За нас най-важно е да не позволим фалит на лечебницата, да не допуснем нейни доставчици да наложат запор върху сметките й. С парите ще се погасят най-неотложните дългове на болницата", каза кметът на община Петрич Димитър Бръчков. Той разкри, че ще има конкурс за управител на МБАЛ „Рокфелер", целта е той да е не само добър лекар, но отличен мениджър. За да може постепенното изплащане на дълговете и оздравяването на болницата. В момента тя има натрупани задължение за над 3 милиона лева.

Огромните дългове са трупани години наред заради лошо управление на здравното заведение и липса на мерки за намаляване на задълженията и оптимизиране на структурата и разходите.
Най-сериозни са задълженията на лечебницата към НАП за осигуровки – към 31 декември 2015 г. възлизат на 1 383 534 лева. Затова управителят на МБАЛ иска съдействието на общината за обезпечаване на погасителен план – 10 месеца по 85 хиляди лева за издължаване към приходната агенция.

Доставчици запорираха сметките на петричката болница в началото на 2014 година,
фирмите имаха да получават близо 2 милиона лева за лекарства и консумативи. „Не бива подобно нещо да се случи отново, затова осигуряваме 800 000 лв. за болницата", каза още градоначалникът на Петрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай