Благоевградчани вдигнаха над 100 палата в с. Рилци

Благоевградчани вдигнаха над 100 палата в с. Рилци | StandartNews.com

Селището иска да е градски квартал

1200 души в Рилци скоро могат да живеят не на село, а в градски квартал. Очакванията на местните хора са, че скоро селището им ще стане част от Благоевград. То е твърде близо до града, само 4 километра го делят от областния център. В последните 15 години заможни благоевградчани вдигнаха над 100 палата тук.

„Нищо чудно скоро всички ние пък да станем граждани", споделят отколешните жители на Рилци. Селото им привлича като с магнит новодомци от града. „Това е нашият пристан, избягахме от шума и стреса в Благоевград, избрахме спокойствието и тишината на село. Ако станем квартал на града, ни се иска да живеем все така спокойно", казват новите жители на Рилци.

Тук не само има над 100 луксозни сгради, но се строят още десетки жилищни постройки. Така съселяни на местните хора стават лекари, адвокати, прокурори, бизнесмени. "Почти всички новодомци са с адресна регистрация в селото ни. Факт е, че преди 10 години бяхме към 900 жители, а в момента сме над 1200, което е ръст с една трета. За това помагат и новородените бебета. А не броим и над 1000 македонци, които имат адрес тук, но не живеят в селото ни", твърди селският кмет Живко Чукарски.

Заселването на млади и богати хора пък осигурява по-добро бъдеще на селището. Всеки от тях помага с каквото може за благоустрояването на района. Често новодомците сами асфалтират част от улиците, преди години помогнаха с пари за построяването на църква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай