Благоевград сведе глава пред паметта на Гоце Делчев

Благоевград сведе глава пред паметта на Гоце Делчев  | StandartNews.com

Благоевградската общественост сведе глава пред паметта на революционера Гоце Делчев. С венци и цветя десетки родолюбци почетоха делото на легендарния войвода, паднал на 4 май преди 112 години в неравна битка край с. Баница с турския аскер. За да изразят признателност към живота и делото на революционера, пред паметника на площад „Македония" се поклониха областният управител Бисер Михайлов, кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, съветници, политически лидери, културни дейци и жители на града.

„Много е трудно да опишем Гоце Делчев с няколко думи, той е Апостола на свободата на Македония. Оценката не я даваме ние, оценка е дала историята, оценка е дал народът и великият революционер е там, където му е мястото – в Мавзолея на великите българи", заяви кметът Камбитов.

Трябва да сме много горди и ревниви към историята си, това, което се случи с костите на Гоце Делчев, е това, което не трябва да правим, трябва да пазим нашата история и нашите герои, допълни градоначалникът.

Преди церемонията по полагане на венци и цветя се проведе и специална програма, посветена на героя. Тя започна с изпълнения на Биг Бенд – Благоевград, припомни се автобиографията на Гоце Делчев и неговите велики дела от Димитрина Сучева и Константин Мирчев от Театрално студио към Обединен детски комплекс. Песента за Гоце Делчев „Поле широко" пък изпълни петокласникът от IV ОУ „Димчо Дебелянов" Борислав Гяуров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай