Благоевград с поклон за Тодор Александров

Благоевград с поклон за Тодор Александров  | StandartNews.com

С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на революционера Тодор Александров благоевградската общественост ще почете 91 години от кончината на патриота. Церемонията ще се състои днес от 11.00 часа пред бюст-паметника на революционера в градинката пред Съдебната палата в града. Заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов ще участват в понеделник и в честването в родното място на лидера на организацията - град Щип в днешна Македония.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името му са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.

Големият патриот намира смъртта си на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: „Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата".
Заместник-председателите на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов ще участват в днешния ден в честването в родното място на лидера на организацията - град Щип в днешна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай