Благоевград почете паметта на Тодор Александров

Благоевград почете паметта на Тодор Александров | StandartNews.com

Десетки представители на институции, на партии, на културни и образователни учреждения, граждани се поклониха пред паметта на революционера Тодор Александров в Благоевград. Венци и цветя пред паметника му в градинката пред Съдебната палата положиха лидерът на ВМРО в града Георги Васел, председателят на общинския съвет Радослав Тасков, зам-облатният управител Асим Адемов, зам.-кметът Иво Николов. Благоевградската общественост почете 92 години от смъртта на патриота. Членове на ВМРО развяха партийните знамена край паметния знак на българския патриот Александров.

Той е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.
Големият патриот намира смъртта си на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза „Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай