Бизон е починал в столичния зоопарк, започва цялостна проверка

Бизон е починал в столичния зоопарк, започва цялостна проверка | StandartNews.com

София. В понеделник сутрин в столичния зоопарк е починало още едно животно - бизон. Започва цялостна проверка на Зоологическата градина в София, съобщи БНР.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова все още не е готов окончателният доклад за причината за смъртта на тревопасните животни.

"За съжаление, имаме още няколко животни, които не са в добро състояние", заяви тя. Според кмета докторите се грижат да бъдат спасени животните. Трябва да се намери категорично причината и разбира се, ако пък се установи някаква вина, да последват много строги санкции, каза кметът. Последната информация, която имам, но тя все още не е официална е, че това се е получило вследствие на влага и на дъждове. Нека да изчакаме експертите в лицето на Агенцията за безопасност на храните да излезе с доклад. В същото време работата на докторите продължава за останалите животни, посочи Фандъкова.

Столичният зоопарк бе затворен на 25 август след като миналата седмица умряха няколко животни, сред които диви говеда гаур, якове, камила и бебе козирог. Лабораторни изследвания, извършени от Българската агенция по безопасност на храните, сочат, че смъртта им е причинена от пестициди в храната за животните, която още при първите смъртни случаи е била сложена под възбрана и заменена с други фуражи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай