Бизнесмен отнесе: 2500 лева глоба за "Дим да ме няма"

Бизнесмен отнесе: 2500 лева глоба за "Дим да ме няма" | StandartNews.com

Хитът на Графа звучал в кафене на бургаска улица

Глоба за песен отнесе бизнесмен от Бургас. Санкцията от 2500 лв. му наложили инспектори от културното министерство. Христо Попов държи кафене на ул. "Фердинандова" в морския град.

Случката се разиграла на 16 октомври миналата година. За нея глобеният бизнесмен разказа днес пред "Флагман". Времето било много студено, улицата безлюдна. Христо Попов и сервитьорката му слушали "Дим да ме няма" на Графа по радиото в работно време. В кафенето нямало клиенти и докато звучало парчето, двамата инспектори и полицай влезли в заведението. Седнали на масата и попитали собственика дали си е платил правата да слуша Графа. Христо Попов учудено ги попитал забранена ли е тази песен. Музиката звучала от колони в салона с усилвател, включени към тунер. Чула се и песента "You and me" на Serge Devant. Инспекторите чинно записали и това в констативния протокол. Описали и стария касетофон, и флашката на собственика, които се предполага, че се използват за слушане на незаконна музика. "Казаха ми, че нямам право да излъчвам музика на български и чужди изпълнители, за която не съм си платил правата. Нямам право да слушам радио независимо дали има клиенти в заведението ми", обясни Попов.

Сдружението, което държи правата на въпросните изпълнители, впоследствие разпознало песните и заявило, че нямат договор с бургаския бизнесмен.

Наказателното постановление е потвърдено от Бургаския районен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай