Бивша Солунска гимназия чества 135 г. с изложби, концерти и конференции

Бивша Солунска гимназия чества 135 г. с изложби, концерти и конференции | StandartNews.com

С богата културна програма учениците и учителите в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград ще отбележат 135-годишнината от основаването на Българската мъжка гимназия в Солун. Няколко дни ще продължат празничните събития - поредица от изложби, концерти, конференции и рецитали. Това е едно от училищата, които Симеон Радев в своите ранни спомени определя като исторически заедно с Априловската гимназия в Габрово и Класното училище на Йоаким Груев в Пловдив. Едно от най-значимите просветни огнища на българите от края на XIX и началото на XX век е логичен резултат от движението за духовно възраждане, намерило израз в борбата за самостоятелна църква и просвета. Дълъг и нелек път извървява Гимназията от създаването си през 1880 г. до днес, но успява да възкръсне „като феникс от пепелищата на миналото". През 1920 г. съдбата я свързва с Горна Джумая (б.а.-старото име на Благоевград), а през 1991 г. получава статут на Национална хуманитарна гимназия.

Днес НХГ се е превърнала в културна емблема на града и се е утвърдила като съвременно учебно заведение с хуманитарна насоченост с профили на обучение „Хуманитарен" и „Изкуства".

Кулминацията на честванията ще бъде на 11 май – Ден на светите равноапостоли Константин-Кирил и Методий. Рано сутринта в централното фоайе на училището ще се проведе „Час по България" – запознаване на осмокласниците с историята на Солунската гимназия. Тържественият педагогически съвет е от 14:00 часа в зала „22-ри септември", а цветя на паметника на Кирил и Методий в двора на учебното заведение ще се поднесат в 16:30 часа. Следва тържествено богослужение и освещаване на училищното знаме и шествие до зала „Яворов", където ще е празничният концерт - спектакъл „Като феникс от пепелта..." с начален час 18:00. На сцената ще се качат групи и състави от училището и града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай