Бивша школска шефка с 12 000 лв. глоба за роднински назначения

Бивша школска шефка с 12 000 лв. глоба за роднински назначения | StandartNews.com

Бивша училищна директорка ще плати общо 12 000 лева глоба за назначени на работа нейни близки родственици. Решението е на Районен съд – Гоце Делчев. Магистратите потвърдиха законосъобразността на издадените наказателни постановления от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси срещу Фатме Уруч, които тя обжалва. Първото е в размер на 5000 лв., а второто е 7000 лв. Действията срещу училищната шефка на СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в гоцеделчевското село Брезница, която напусна поста в началото на 2012 г., са по получен сигнал срещу нея.

В него се твърдяло, че като директор е сключила трудов договор с брат си Салих Буковян и с други свои родственици. При проверката е установено, че с трудов договор от 23 юни 2010 г. Буковян бил назначен на длъжност "Завеждащ административно-техническа служба", В периода 2-25 август 2011 г. директорката излязла в платен отпуск и издала заповед да я замества брат й. С трудов договор от 10 януари 2011 г. назначила Юсуф Шабу, съпруг на сестрата на Уруч, на длъжността „Хигиенист". Доказано е, че директорката, Буковян и Шабу са свързани лица. Директорката е сключила трудов договор и издала заповед в частен интерес на нейния брат в нарушение на закона.

Установен е конфикт на интереси и по отношение на жалбопадателката със съпруга на сестра й. Тя дори не подала декларации във връзка със сключването на двата цитирани по-горе трудови договора. Съдът определи, че искането на Уруч за отмяна на атакуваните наказателни постановления е неоснователно. Решението може да се обжалва пред Административен съд – Благоевград в 14-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай