Бивш ВиК-шеф спрял отчитането на „умните" водомери без мотиви

Бивш ВиК-шеф спрял отчитането на „умните" водомери без мотиви | StandartNews.com

Стара Загора. Бившият шеф на старозагорското ВиК Радостин Миланов е спрял дистанционното отчитане на т.н. „умни" водомери без всякакви мотиви за 5-6 месеца и сега абонатите ще трябва да плащат наведнъж тлъсти сметки за вода по 100-150 лв. Това съобщи новият стар изпълнителен директор Румен Райков в първия си работен ден в петък.

Старозагорското водоснабдително дружество е пионер в инсталирането на модерните водомери с дистанционно отчитане. Само в областния град „умните" водомери били 25-30 хил. лв. Бившият шеф Миланов отказал да ползва софтуера на фирмата-доставчик за дистанционно отчитане без всякакви мотиви, но продължил да изпълнява договора за доставка на „умните" водомери. За отчитането им на око са били наети допълнително нови 15-20 инкасатори. Но те или не са били допуснати до домовете на собствениците на водомерите или пък не са ги отчели. По груби сметка дружеството имало да събира около 300 хил. лв от това неотчетено ползване на вода. Новият шеф обаче призна, че няма никаква гаранция това да стане скоро, тъй като абонатите били в правото си да оспорят тлъстите сметки или пък да искат разсрочено плащане.
По времето на двамата бивши ВиК-управители личният състав е набъбнал неоправдано с около 60 души, съобщи още Райков. Той беше категоричен, фондът за работни заплати не позволява подобен лукс и при всички случаи персоналът щял да бъде свит до оптималните си граници. Новият стар шеф увери, че няма да има увеличаване на цената на питейната вода, която е без това е сред най-скъпите в страната.

Румен Райков оглавяваше ВиК-дружество по време на два правителства – на Сергей Станишев и Бойко Борисов. Изненадващо бе уволнен миналото лято от кабинета на Пламен Орешарски. Райков никога не е крил симпатиите си към левицата, но бе набеден, че гравитира около хората на Георги Първанов и бе уволнен. Главата на наследникът му Радостин Миланов пък се смяташе за човек на ДПС и след разрива с БСП в новата коалиция преди месец бе сменен от по-верен левичар - младият Мирослав Желев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай